13.03.2024

Nokian KrP:n miesten F-liigajoukkue sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, ja valitsi vastustajakseen Seinäjoen Peliveljet. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kolmesti liigassa, ja SuomenCupin finaalissa, ja KrP on kolmesti ollut Peliveljiä vahvempi loppusummerin soittaessa. Mielenkiintoisen lisänsä ottelupariin tuo se, että SPV ei ole voittanut Raholassa kertaakaan sitten syyskuun 2016. Edeltävän kerran joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä toisensa toissakevään puolivälierissä, kun KrP eteni välieriin suoraan voiton 4-0.

Kuudenneksi runkosarjassa sijoittunut SPV kärsi kauden aikana hieman epätasaisista otteista. Se avasi kautensa voitolla, mutta tämän jälkeen Seinäjokiset vajosivat viiden ottelun tappioputkeen. Tästä sisuuntuneena Peliveljet vaihtoivatkin kuuden ottelun voittoputkeen, jonka jälkeen meno onkin ollut huomattavasti tasaisempaa, eikä tappioita juurikaan ole tullut kuin sarjataulukon yläpuoleisille joukkueille. Runkosarjan loppupuolella Jori Isomäen luotsaama joukkue äityikin vielä kuumaan vireeseen kammeten viimeisestä viidestä ottelusta 4 voittoa, kun FBC Turku, Indians, OLS ja Classic kaatuivat. Myös KrP:tä vastaan viimeinen kohtaaminen 12.2.24 oli SPV:n näytöstä, ja tuolloin kotijoukkueena pelannut Peliveljet nuijivat Näädät lukemi 8-2.

Kolmanneksi sijoittunut KrP pelasi myöskin hieman ailahtelevaisen runkosarjan. Pääsääntöisesti pelit kulkivat tutulla sapluunalla Näätälauman kerätessä pisteitä, mutta jonkin verran myös kosmetiikkavirheitä matkan varrelle runkosarjassa sattui, eikä peli välttämättä jokaisena iltana ollut aivan niin sovitulla tasolla. Viimeisimmistä viidestä pelistä Näädät eivät saaneet yhtään täyttä pistepottia, vaan jatkoajalla ratkaisua haettiin niin OLS:aa, Classicia, sekä Happeeta vastaan, joista Näätälauma voittajana selvisikin. Kahdessa viimeisessä ottelussa Oilers, sekä TPS olivat parempia kuin vailla panosta pelannut Näätälauma. Positiivisena huomiona runkosarjasta on nostettava se, että paikalliskamppailija Classic kaatui kahteen otteeseen ja Pirkanmaan herruus runkosarjassa pysyi nyt toista kautta putkeen KrP:llä.

Joukkueiden kokoonpanoja verratessa, maalivahdisto menee ainakin paperilla Näätien eduksi SPV:n kaksikkoa vastaan, mutta Peliveljillä löytyy myös laadukas kaksikko Rasmus Hasun ja Ossi Lallukan muodossa. Maalivahdeista Hasu on pelannut SPV:ssä selkeänä ykkösvahtina jo usean vuoden, ja on teknisesti erittäin hyvä, sähäkkä maalivahti. KrP:n ykkösvahtina pelaava Miro Tuomala puolestaan on suht rauhallinen ja hyvin peliä lukeva jykeväkokoinen maalivahti, joka harvemmin ylipelaa tilanteita. Kakkosvahteina joukkueilla on tasainen ja moni puolinen Ossi Lallukka SPV:llä, ja KrP:llä puolestaan liigan tämän kauden tilastokärki Roni Tuononen. Maalivahtien suhteen voitanee siis todeta, että molemmilla joukkueilla lienee veräjänvartijat kunnossa, eikä lopputulosten heistä pitäisi jäädä kiinni.

SPV:n puolustuksen vahvuus on tasaisuus. Joukkueen tehokkain puolustaja Viljami Järvikangas summasi tehot 11+4 kuluneella kaudella, joten mistään hyökkäyspään erikoismiehistä ei kuitenkaan varsinaisesti voida puhua, vaikka pallollista varmuutta ja osaamista pakistosta punanutuilla löytyykin esimerkiksi ex-Näätä Mikko Santasen merkeissä. Miika Latvala, Santeri Uusi-Laitila, Jeri Heikkilä, Aapo Lokasaari, sekä edellä mainitut herrat muodostavat iältään nuoren puolustuksen, jossa kuitenkin kokemusta on usemman sataa liigaottelua.

KrP:n puolustuksen vahvuus puolestaan on tulivoima ja juonikkuus. Puolustuksessa tahtipuikkoa heiluttaa pakkien pistepörssin nimiinsä kirjannut Nico Jonaeson, joka heti ensimmäisellä kaudellaan puolustajana summasi tehot 11+29=40. Hänen lisäkseen pallollista erikoisosaamista alakertaan tuo Miska Mäkinen, joka iski puolestaan 26 tehopistettä runkosarjaan. Monipuolisuutta ja kahden suunna pelaamista Mäkisen parina tuo Jere Mattila, ja Jonaesonin parina kahden suunnan sekä kaksinkamppailun osaamista puolestaan tarjoaa Eemil Ukkonen, joka iski 21 pistettä runkosarjassa. Kolmospakkipariin Näädiltä löytyy myös leveyttä, ja vakiintuneimmassa formissaan se on esiintynyt muodossa Olli Arkkila – Topias Simonen, joten pallollisen osaamisen ja kaksinkamppailutaidon kombo löytyy myös kolmosparista Näädiltä heittää.

Hyökkäyksessä molemmilla joukkueilla löytyy laatua aivan liigan kärkipään osaajista. SPV:n kauden Kamux pelaajana esiintyi 56 pistettä iskenyt Riku Hakanen, assistettinaan 48 paunaa tehtaillut Juuso Keskinen. Myös Konsta Haukkala ylitti 40 pisteen rajan tekemällä tehot 27+15=42. Erikoistilanteisiin Peliveljiltä löytyy myös erikoisosaamista syöttäjämestari Sami Kosken muodossa, sekä maalinedustan erikoismies Jukka-Pekka Pelto-Arvon myötä. Edellä mainittujen nostojen lisäksi hyökkäyspään pelaajistossa korostuu myös monipuolisuus, sekä potentiaali joka muutamalla pelaajalla on mahdollisesti vielä ainakin osittain jopa löytämättä, vaikka hyvin näyttöjä on liigan parrasvaloissakin jo annettu, kuten esimerkiksi Aaro Tammirannan suhteen, joka tälläkin kaudella iski tehot 15+10, ja on urallaan tehnyt 102 otteluun 56 pistettä. Kuten puolustuksenkin suhteen, SPV hyökkäyksessäkin silmiin pistää tasaisuus, mutta taisainen ja väkevä nippu on terästetty muutamalla aivan ykköstason pyssyllä.

Näätien hyökkäys paperilla ja tilastojen valossa on vielä askeleen verran kovemmassa iskussa. Ykkösnyrkki Kovanen – Rantala – Laakso iskivät yhteensä runkosarjaan noin 170 tehopistettä, ja heistä jokainen mahtui liigan pörssissä kymmenen parhaan joukkoon. Etenkin Vili Liposen paluun jälkeen myös Näätien kakkoskenttä rupesi toimimaan entistäkin ehommin, ja kaksikko Viitakoski – Ahola puolestaan tempaisi päälle 40 pistettä mieheen, ja sentterinä häärännyt Liponen puolestaan pelaamiinsa 19 otteluun 16 pistettä varsin mallikkaasti. Myös kolmoskentästä löytyy raakaa pisteidentekotaitoa kaikkien aikojen liigahyökkääjä Henri Johanssonin myötä, ja hänen seuranaan usein ollaan nähty monipuolinen Lauri Alkki, sekä suoraviivainen ja vahva laitahyökkääjä Kim Hyrkkönen, joka myös taitaa varsin hyvin maalinteon jalon taidon. Voitanee siis todeta Näätien hyökkäyksen pullistelevan hyökkäysvoimaa SPV:tä enemmän.

Vastassa ovat siis suhteellisen erilaiset joukkueet. SPV on tullut tutuksi väkevästä puolustuspelaamisesta ja asenteestaan, ja Näädät taas hyökkäys -ja kääntöpelin valtakunnan kärkijoukkueena. SPV on kuitenkin viimeaikoina osoittanut muutoksen merkkiä sen suhteen, että peli on kehittynyt aktiivisemmaksi niin pallollisena ja pallottomanakin siihen suuntaan, että kuten viimekohtaamisessakin nähtiin, oli KrP helisemässä. Pudotuspelisarjasta saadaan varmasti todella tunnetta täynnä oleva vaiherikas sarja, eikä ennakoituna ainakaan voida odottaa toissakevään kaltaista 4-0 sarjaa, vaan tasaista väkevää kevään playoff-vääntöä. Ottelusarjan suurimmat kysymykset ovatkin ehkäpä siis, onnistuuko Näätälauma kääntämään vaikeamman ajanjakson ylöspäin, ja iskemään kevään peleihin hirvittävällä nälällä ja rähinällä, ja mikäli onnistuvat, kuinka SPV kykenee tähän vastaamaan ja toteuttamaan omaa suunnitelmaansa.

Ensimmäinen osaottelu pelataan perjantaina 15.3.2024 klo 18.30 alkaen Raholan liikuntakeskuksessa. Tervetuloa seuraamaan kevään hienoimpia otteluita Näätäluolaan!