22.10.2023

Nokian KrP:n Näädät jatkavat maukkaan paikallisderbystä napatun voiton jälkeen otteluitaan F-liigassa jo heti tulevana tiistaina 24.10.2023, kun vastaan Raholaan saapuu muutoksia kesän aikana kokenut hallitseva mestari, Turun Palloseura. Viimekeväänä joukkueet kohtasivat 7. peliin venyneessä finaalisarjassa, jossa Näädät jäivät hopealle jatkoajan jälkeen 2-3 lukemin. Tiistain otteluun lähdettäessä TPS löytyy sarjataulukon sijalta 3, yhden ottelun enemmän pelaannena kuin KrP, joka löytyy sijalta neljä. Molemmat joukkueet ovat keränneet tililleen 18 pistettä tähän mennessä.

Turkulaiset kokivat kesän aikanasuuriamuutoksia, kun joukkueen riveistä poistuivat viimekaudella yhteensä jo runkosarjassa lähes 100 maalia iskenyt kaksikko Miko Kailiala – Mikko Hautaniemi, luottosentteri Ville Hirvisuo, sekä paikallisvastus FBC:n riveihin siirtynyt vähäiselle vastuulle jäänyt Juuso Varjokumpu. Lisäksi merkittävä määrä kokemusta pelaajistosta poistui Janne Nurmisen, Jaakko Hautamäen ja Tatu Kanerviston lopettaessa uransa, sekä Miikka Sokan ja Marius Suomisen siirtyessä SalBan riveihin divariin. Lisäksi viimekaudella puolustuksessa luutinut laatupakki Eriks Storgårds on pitänyt hiljaiseloa, eikä miestä ole vielä nähty minkään joukkueen riveissä tällä kaudella. Joukkueen valmennus muuttui myös jonkin verran, kun mestarivalmentaja Santeri Raatarila siirtyi kakkosvalmentajaksi seuran toiminnanjohtaja Perttu Kytöhongan napatessa pääkäskijän paikan. Tulijapuolella mielenkiintoisina niminä voidaan pitää FBC Turusta siirtynyttä Pyry Kauppista, sekä Sveitsin Baselista siirtynyttä Yannick Lindroosia. Muuta tulijat ovat junioripainotteisia liigatasolla katsomattomia kortteja, joista potentiaaliaan onkin jo lunastanut niin raameiltaan, pelityyliltään kuin tulokseltaankin Mikko Hautaniemen vähintään koon 50 kokoisia saapikkaita jalkaansa sovitellut pitkänhuiskea Lauri Eloluoto. Toisena mielenkiintoisena nuorena voidaan pitää TPS:N F-liiga Draftissa varaamaa ruotsalaisnuorta, Willy Sediniä.

Kautensa TPS aloitti kaksijakoisesti, mutta Turkulaiset ovat viimeisestä viidestä pelistään kaivaneet 4 voittoa, joskin ennakoon ”ykköskorin” joukkueista voitto on Turkuun matkannut ainoastaan Indiansia vastaan jatkoajalla lukemin 5-4. Muut TPS:n voitot ovat tulleet Jymyä, ErViä, ja OLS:ia vastaan, joten voidaan sanoa että TPS joutuu muutamaan peliin kovimpaan testiinsä tiistaina Näätiä vastaan. Ykköspyssyinä TPS:llä alkukaudesta ovat hääränneet alkukauden komeetta Lauri Eloluoto tehoin 10+8, sekä maajoukkueeseenkin murtautumisen kynnyksellä oleva Waltteri Vesterinen samoin tehoin. Tehopakki Jere Niemelä on myös latonut päältä pisteen per peli tuttuun tapaan tehoin 7+6. Runkopelaajista Turkulaisilta joukkueen kapteeni Olli Laine on vasta hiljalleen palannut kokoonpanoon, ja hänellä pelejä on vasta vyöllään 3 tälle kaudelle. Maajoukkuevahti Oskari Fälden on ollut maalillaan totutun varma ja tasapainoinen esityksissään.

Näädät kaatoivat Classicin lukemin 5-4 lauantaina 21.10.23 tuplapanosottelussa lähettäen viimekauden Cup-mestarin myös laulukuoroon SuomenCupissa. KrP:n kausi on myös ollut kaksijakoinen, ja Classicin lisäksi Näädät ovat kaataneet OLS:n kahdesti, Happeen, FBC Turun, ja ErVi:n. Lauantain Classic peli olikin selkeästi kauden parasta Näätää, ja osoitti joukkueelta heräämisen merkkejä alun kankeuden jälkeen. Kapellimestarin Kamux-paitaa Näädistä on pitkälti koko kauden kantanut 13+7 tähän asti iskenyt Mikko Laakso. Kapteeni Joona Rantala on ollut myös totutun tehokas pistein 11+5, ja useammalla pelipaikalla esiintynyt Miska Mäkinen on naulannut tehot 8+5. F-liigan syöttöpörssin kärkeä hätyyttelee yhdeksi liigan taitavimmista puolustajista lueteltava Nico Jonaeson. Pienen loukkaantumisen jälkeen kaukaloon palannut Juuso Ahola on esiintynyt myös pirteästi, ja Miro Tuomala maalillaan on esittänyt nousujohteisia otteita, kuten myös OLS:sta Näätämaalille siirtynyt Roni Tuononen.

Tiistain ottelusta voidaan odottaa todella fyysistä peliä, jossa etenkin fyysisen pelin osalta pelataan aivan rajamailla, ja otteet ovat usein olleetkin hyvin playoff-hengen suuntaisia vaikka alkukautta vasta kuljetaankin. Viimevuosina ottelut ovat olleet hyvinkin tasaisia, ja viimekauden kohtaamisista peräti viisi ensimmäistä ratkesi vasta jatkoajalla, kuten myös seitsemäs finaali. Yli neljän maalin erolla päättyneitä otteluita on viimeksi nähty maaliskuussa 2019, ja senkin jälkeen vain kaksi ottelua on päättynyt edes kolmen maalin erolla. Vuosien varrella muutoinkin on todella usein joukkueiden välillä pelattu maalin tai kahden erolla päättyneitä kohtaamisia. Tässä vaiheessa kautta on vielä vaikea ennakoida, onko jokin osa-alue jokkueilla liigan parasta, mutta TPS:n dna:han on rakennettu tiivis joukkuepuolustus, ja Näätälauman dna:han taas äärimmäisen laaja ja tehokas hyökkäys. Samoja aineksia on siis myös tiistain keitoksessa, kun puolustuksestaan tunnetuksi tullut TPS saapuu Raholaan haastamaan liigan vaarallisimman hyökkäysmyllyn, jonka ylivoimaprosenttikin on 70% pinnassa. Molemmilla joukkueilla on maalille juoksuttaa maajoukkuetason vahdit, joiden tekeminen etenkin huippupäivänä ei tuloksellisesti anna etua suuntaan tai toiseen, ja myös kakkosvahtien viittaa kantavat liigatasolla vahdit (Tuononen & Kuisma), jotka useassa joukkueessa olisivat ykkösvahtejakin. Jälleen luvassa siis lienee maalin tai kahden ottelu, johon KrP lähtee ehkä hienoisena suosikkina materiaalin laajuuden puolesta, mutta ihme ei olisi vaikka voiton avaimet kilautettaisiin lukkoon vasta jatkoajalla jomman kumman joukkueen toimesta.

KrP:n Kamux-pelaaja Mikko Laakso ennakoi tulevaa TPS-ottelua seuraavsti ”Tässä nyt pari peliä ollut meillä hyvää meininkiä jengillä, ja saatu kaivattua fiilistä matseihin. Varsinkin Classic-pelissä se näkyi ja saatiin kairattua hyvä voitto siitä matsista. Jatketaan samaan malliin niin meitä on vaikea voittaa. Tepsi tulee varmasti puolustamaan tiiviisti ja meidän täytyy olla valmiina kamppailemaan kovaa. Käytetään omat paikat tehokkaasti ja puolustetaan yhtenäisesti niin pisteet jää Raholaan. Innolla odotellaan jo tiistaita!”

Ottelu alkaa klo 18.30 Raholan liikuntakeskuksessa. Otteluliput myy tiketti.fi. Tervetuloa!