03.11.2023

Näätälauma matkustaa tänään perjantaina 3.11.2023 Espooseen Tapiolan Urheiluhallille hakemaan kolmea F-liigan pistettä, ja revanssia Esport Oilersista, joka voitti kauden avauskohtaamisen joukkueiden välillä Raholassa lukemin 8-11. Joukkueet majailevat sarjataulukossa sijoilla 2. ja 3., Oilersin ollessa yhden pisteen verran edellä Näätälaumaa. Joukkueiden tilastot ovat hyvinkin samankaltaiset kuluneelta kaudelta, kun molemmat joukkueet ovat ottaneet 11 ottelusta 8 voittoa, ja kolme tappiota, joskin Oilers kärsi tappion Indiansille jatkoajalla ja täten on pisteen edellä. Maalinteon suhteen Espoolaiset ovat olleet tehokkaimpia tähän mennessä iskien 83 osumaa, kun KrP on ollut toiseksi tehokkain iskemällä 82 kertaa pallon vastustajan nuottaan. Päästetyissä maaleissa Näädät ovat jaetulla 3. sijalla Jymyn kanssa 52 päästetyllä, ja Oilers 4. päästäen tähän mennessä 53 osumaa maaliinsa. Merkittävin tilastollinen ero joukkueiden välillä tulee erikoistilannepelaamisesta, sillä Näätälauman YV-mylly on tuttuun tapaan ollut kuluvallakin kaudella liigan tehokkainta, kun 16/27 ylivoimaa on tuottanut tulosta maalin muodossa Näädille, ja alivoima on toiminut toiseksi parhaiten 76,9% turvin. Öljymiehet puolestaan ovat ylivoimalla onnistuneet neljänneksi parhaiten 46,7 prosentilla, ja alivoimasta he ovat suoriutuneet 59,3% turvin, joten myös Espoolaisilla lukemat ovat kärkipäässä.

Espoolaisten ykköspyssynä toimiva kapteeni Justus Kainulainen on ollut tällä kaudella paikoin pitelemättömässä vireessä, ja kauden avausottelussakin Kainulainen paukutti 4 maalia näätäverkkoon. Yhteensä Oilers-hyökkääjä on pölläyttänyt verkkoa jo 20 kertaa, ja tähän päälle kerännyt syötöt 12 osumaan, johtaen liigan pörssiä. Kainulaisista vanhempi, ”hanskakostajaksi” ristitty Rasmus on myös viimekauden loukkaantumisen jälkeen ollut väkevässä iskussa tämän kauden liigassa 20 pistettä iskien, ja miehestä voidaan puhua yhtenä liigan viihdyttävimmistä pelaajista. Kainulaisen veljesten välissä pörssissä keikkuu 21 pisteen Aaro Astala, joten tulivoimaa joukkueesta löytyy. Pörssimiesten liutaan voidaan vielä lisätä Espoolaisten suhteen Iiskolan veljekset Heikki ja Tuomas, sekä samettikäsinen Markus Markkola. Kiinnostavana nimenä mainittakoon myös liigakentille paluun tehnyt konkari, Riku Reunamäki joka tuo Oilers-rosteriin hyvää kokemusta ja on päässyt myös maalien makuun iskien 4 osumaa. Puolustuksessa Oilersilla löytyy myös laatua, joskin terveystilanne pakistossa on ollut repaleinen Matias Veikkolan poissaolon myötä telakalla, ja Ilari Talvitien ja Jesperi Lindforsin pelattua vain vajaa puolet otteluista tähän mennessä. Illan ottelun kokoonpanossa kuitenkin loukkaantumisistakin kärsineet herrat ovat, joten sen suhteen Oilersinkin alakerran tilanne on helpottamaan päin, joskaan poissaolojen jälkeen täydestä iskukyvystä ei koskaan voi olla varma, laatua kuitekin paperilla vähintään Öljymiehillä illankin otteluun on luvassa, ja joukkue pääseekin nimien valossa parhaalla mahdollisella illan koitokseen.

Myös Näätien terveystilanne on jo pidempään ollut hyvällä tolalla, ja joukkue pääsee iskemään käytännössä parhaalla kokoonpanollaan Oilersia vastaan mikäli pitkäaikaispotilaita Ainoa ja Liponen ei tähän lasketa. Näätälauman onnistumiset ovat tulleet tasaisella rintamalla, Mikko Laakson ollessa tällä hetkellä tehokkain KrP-pelaaja 23 pisteellään. Puolustajista tahtipuikkoa tehojen suhteen on heiluttanut syöttöpörssinkin kärkisijoja hätyyttelevä Hyvinkään taikuri Nico Jonaeson tehoilla 3+13. Muutoinkin erityisesti puolustajat ovat onnistuneet nostamaan pisteiden suhteen profiiliaan Jonaesonin ja Mäkisen takaa, kun Jere Mattila on viimeiseen kolmeen otteluun kihauttanut tehot 2+1, ja Eemil Ukkonen on tuottanut koko kauden tasaisesti myös hyökkäyspäähän osoituksena tehot 3+6. Laatua on siis myös Näätien kokoonpanossa tänään, joten lähtökohdat tässä vartailussa ovat myös hyvinkin tasaväkiset.

Illan otteluun ei selkeätä ennakkosuosikkia ole, vaan kentällä kohtaavat kaksi hyvinkin laajalla ja laadukkaalla materiaalilla operoivaa joukkuetta, jotka tilastojenkin valossa ovat suoriutuneet melko yhtenevästi. Joukkueiden välillä on useimmiten nähty yli 10 maalin otteluita yhteislukemaltaan, ja tänään tuskin tästä kaavasta poiketaan. Maalivahteina illan ottelussa operoivat Oilersin Markus Laakso, ja KrP:n Roni Tuononen, jotka ovat molemmat kärkitason vahteja liigassa, ja etenkin Tuononen on viimeaikoina ollut erinomaisessa iskussa Näätämaalilla. Joukkueiden välisissä kohtaamisisssa on usein myös ollut fyysisiä elementtejä, ja taistelupareja, joten illalla todennäköisesti mennään kovaa ja tarjotaan viihdettä koko rahan edestä yleisölle yksilötaitoa pullistelevien pelaajistojen toimesta.

Ottelu alkaa 18.30 Tapiolan Urheilutalolla, ja Ruutu+ palvelusta ottelu on seurattavissa suorana.