03.10.2022

Näätälauma jatkaa miesten F-liigan otteluita keskiviikkona vierasottelulla hallitsevaa mestaria, Classicia vastaan Lempäälän Ideaparkin BläkBoksissa. Joukkueiden väliltä varmasti parhaiten muistetaan viime kevään finaalit, jotka Classic loppuviimein voitti lukemin 4-2. Tasoero pitkään pääsarjaa hallinneen Classicin ja haastajajoukkueiden välillä on viimeisimpien vuosien aikana kaventunut, ja Näätälauma onkin yksi potentiaalisimpia haastajia mestarijoukkueelle tälläkin kaudella.

Kuten monen muun kärkijoukkueen, ei Classicinkaan peli ole vielä ollut parhaimmillaan kauden alussa, vaikkakin se majaileekin toisena kymmenellä pisteellä, ottelun enemmän pelanneen ja pisteellä johtavan Indiansin takana. Kauden alla pelatussa SuperCupissa Classic tuli toisena vuotena peräkkäin SPV:n yllättämäksi, ja kauden avauspelissä Classicin puolustuspeli yskähteli hyvin vastahyökkäyksistään viimeistellyttä OLS:ia vastaan, mutta lukemin 9-8 Classic kuitenkin selvisi tuosta ottelusta voittajana. Kauden toisessa ottelussa Nurmossa, Jymy shokeerasi suomenmestareita rangaistuslaukauskilpailussa ottamalla voiton. Kauden kolmannessa pelissä SPV:tä vastaan kuljettiin tasaisissa merkeissä, kunnes Classic ottelun viimeisellä kympillä teki tarvittavan eron ja voitti 8-4. Viimeisimmässä koitoksessa Oilersia vastaan mestareiden peli olikin jo löytänyt paremmin uomiinsa, ja Classic tyrmäsi Oilersin peräti 9-1 kotihallissaan.

Edelleenkään ei BläkBoksissa ovi merkittävästi käynyt kumpaankaan suuntaan kesän aikana. Päävalmentajan paikalle hyppäsi peliuransa päättänyt maajoukkuelegenda Juha Kivilehto korvaten Samu Kuitusen. Krister Savonen myös päätti uransa jo keväällä, ja Jussi Pihan ura päättyi loukkaantumisen myötä myös jo ennen kauden päätöstä, mutta muuten runko säilyi samana viime kauteen nähden pääosin. Maisemaa ainoastaan vaihtoivat Tuukka Salo (Sveitsi), ja Juho Syvänen siirtyi naisten F-liigajoukkueen valmennukseen. Tulijapuolella ei myöskään kovin montaa uutta nimeä nähty, mutta puolustukseen Classic sai täsmävahvistuksen TPS:n tehopuolustaja Toni Salmisen merkeissä, lisäksi Steelersissä hyvät tehot iskenyt Valtteri Molkka, ja kakkospakkiparissa operoinut Juuso Woivalin tuovat leveyttä kokoonpanoon. Tämän kauden tehomiehenä Classicissa on jokseenkin tuttuun tapaan häärännyt Ville Lastikka, iskien neljässä ottelussa 4+6 tehopisteet. Hänen takanaa Eemeli Salin on iskenyt 6+2 tehot, ja Sami Johansson 4+3 tehot, joten sillä saralla ei suuria yllätyksiä ole nähty.

KrP:n alkukausi on ollut nousujohteinen. Tahmean alun jälkeen mukaan on tarttunut neljä voittoa putkeen, ja joukkue majailee sarjataulukossa kolmantena tasapisteissä Classicin kanssa, yhden ottelun enemmän pelanneena. Viime perjantain vierasottelussa kaatui Helsingissä EräViikingit lukemin 5-9. Tahtipuikkoa tehopisteiden suhteen on tuttuun tapaan heiluttanut Henri Johansson, joka siirtyi perjantaina pistepörssin kärkeen tehoin 9+3. Mikko Laaksolla ja Joona Rantalalla puolestaan on kummallakin 5+4 tehopinnat viiden ottelu jälkeen, ja Nico Jonaeson on etenkin viime otteluissa ollut iskussa, yhteissaldonaan 3+6. Myös Happeen maaliin hattutempun iskenyt Juuso Ahola on väläytellyt osaamistaan. Maalin suulla Miki Saarinen on parantanut ottelu ottelulta, ja on myös ollut mainiossa vireessä ensimmäisen ottelun jälkeen, vaikkakin torjuntaprosentti ei totuutta kerro, sillä laukauksia Saariselle on tullut ainoastaan 12 laukausta ottelua kohden, ja vastaavasti esimerkiksi torjuntatilaston kakkosena olevalle Santtu Pohjoselle laukauksia on tullut noin 25 per ottelu.

Keskiviikon derbystä on varmasti tulossa jälleen äärimmäisen viihdyttävä ja tasokas ottelu. Näätälauma on varsinkin muutamana viimevuonna kyennyt haastamaan Classicia enenevissä määrin, ja viime kevään finaalitappio, sekä toissakevään välierätappio ovat lisänneet Näätälauman nälkää entisestään, ja jättäneet myös varmasti kalavelkoja maksettavaksi. Molemmilla joukkueilla on käytössään laaja ja tasokas rosteri täynnä liigan kärkipelaajia niin hyökkäyksen kuin puolustuksen näkökulmasta. Classicilla voidaan toki sanoa olevan etu kokemuksen ja rutiinitason puolesta, mutta KrP:llä nuoruuden nälkä ja peliin reagoiminen ovat ne aseet, joilla mestari on mahdollista kammeta valtaistuimeltaan. Näätien kokenein peluri, Classicissa juniorivuosinaan ja liigauransa alkutaipaleella pelannut Henri Johansson odottaakin keskiviikon kohtaamista vesi kielellä nousujohteisen alun jälkeen, ”Alkukausi on sujunut aika vaihtelevasti niin joukkueelta kuin itseltäkin. Rutiinitaso on kuitenkin jo suhteellisen hyvä, ja vaikkei ehjiä esityksiä vielä ole saatu tälle kaudelle, niin tärkeitä voittoja olemme kuitenkin onnistuneet raapimaan. Keskiviikolta odotan kuuma derbyä, jossa etenkin meillä on viime keväältä paljon hampaankolossa. Itse ottelussa meidän tulee olla alusta pitäen teräviä, ja kestää ne hetket jolloin olemme vähän köysissä. Sopiva kiukku kun saadaan peliin, niin ilta on meidän!”.

Seuraa heitä:

Henri Johansson, Nokian KrP: Kauden toisessa ottelussa LASB:ia vastaan 3+1 tehojen siivittämänä 1100 runkosarjapisteen rajan rikkonut todellinen salibandylegenda on jälleen ollut väkevässä iskussa alkukauden otteluissa iskien 9 maalia ja 3 syöttöä pistetilastoihinsa, jotka oikeuttavat maali- ja pistepörssien kärkipaikkaan tällä hetkellä. Vuosien varrella peliään monipuolistanut Johansson on tärkeä lenkki Näätien hyökkäyksessä myös tehopisteiden lisäksi, ja nykyisin hän nautiskelee myös vastuuta myös alivoimapelaajana. Sen lisäksi, että ”Näätäkuninkaaksi” aateloitu hyökkääjä on edelleen liigan paras pelaaja haistamaan maalipaikat ja viimeistelemään laajalla repertuaarilla, kykenee Johansson luomaan myös herkkupaloja kanssapelaajiensa nautiskeltaviksi. Johansson on myös tunnettu siististä pelaamisestaan, josta kertoo se, että uransa 20:ttä liigakautta pelaavalla Johanssonilla jäähyjä tilastoissaan on ainoastaan 87 minuuttia, ja viimeisen kolmen kauden aikana jäähyjä on ainoastaan yksi kappale.

Alpo Laitila, Classic: Nuorten maajokkueista tuttu, miestenkin maajoukkueen ovia kolkutteleva nuori hyökkääjälupaus pelaa neljättä kauttaan liigassa. Viimekaudella 19 ottelussa syntyi tehot 8+11, Laitilan operoidessa pääosin Classicin kolmoskentällisessä. Virtuoosimainen mailankäsittelijä on yksi liigan viihdyttävimpiä pelaajia seurata, ja pienen kokonsa myötä äärimmäisen liukas pelaaja etenemään ahtaistakin väleistä pallon kanssa ohitse voittajana. Lisäksi Laitila kykenee myös kulmatilanteissa hyvän fysiikkansa vuoksi raapimaan tärkeitä kamppailuvoittoja edukseen, ja pelisilmänsä puolesta tekemään ketjukavereistaan askeleen parempia pelaajia, vaikkakin ketjukaveritkin Classicissa ovat melko kelvollisia pelimiehiä. Pelin suoraviivaistuessa, tulee Laitila olemaan varmasti Classicin ehdottomia ykköshevosia tulevina kausina, ja rooli tulee varmasti kasvamaan.