25.10.2021

Ihmeellisiä tarinoita kaikuu 4. divisioonasta. Mäntän turnaus oli kuin satukirjasta.

Markus tunsi lipaisun nenässään. Sekös hymyilytti. Koirahan se siinä herätteli Koskimäen Maken uuteen päivään. Alakerrasta kuului ”hyvää huomenta isi, tein sinulle pannukakkuja”. Koskimäki tallusteli kylpytakissaan aamiaiselle. ”Mikä maukas aloitus”, Markus tokaisi mielessään.

Jani Vilenius oli herännyt jo varhain leipomaan pelipäivän evääksi sämpylöitä. Hän nosti pellin uunista ja laittoi palluraiset liinan alle tekeytymään. Ulos astuttuaan posteljooni moikkasi iloiset huomenet. ”Laitetaanko sitä perinteistä?” ”Ai Jall… Aamulehteä vai – anna tulla vaan!” ”Heh heh” ”Heh heh” ”Antoisia lukukokemuksia”. ”Kiitos, yleensä kyllä katselen vain kuvat.”

Nokian Kristityt palloilijat ajoivat kohti kotoista Mänttää yhdessä letkassa. Ikkunat olivat auki ja yhteislaulu raikasi jokaisesta autosta. Jouni johti kuoroa: ”Tule kanssamme Herra Jeesus – tule sinuaa päivän työöö!”

Paikanpäällä Juholla oli hitusen perhosia vatsassa. Kokeneempana pelurina Markus Lätti kutsui joukkueen koolle. ”Juhoa tässä hieman jännittää, eiköhän auteta joukkuekaveria.” Joukkuelaiset muodostivat positiivisuusringin Juhon ympärille. Jokainen sanoi yhden positiivisen asian Juhosta. ”Komeat pohkeet”, ”Sympaattinen hymy”, ”veikeät viikset”, ”voimakas takapuoli” ja niin edelleen.

Jännitys kaikkosi. Ensimmäinen peli alkoi. Aloitusvoitto. Pallo kierrätettiin ensin jokaisella pelaajalla, jotta kaikki pääsivät tuntumaan. Vaihto. Uusi kentällinen ja jälleen pallo kierrätettiin jokaisen pelaajan kautta. Viimein pallo syötettiin vastustajalle, joka laukoi pallon JP:n torjuttavaksi. Näin kaikilla oli itsevarmempi olo lähteä peliin.

Vastustajan naamat näyttivät kuitenkin happamilta. Niinpä parhaaksi katsottiin antaa muutama maali PäLulle eteen. 0-2 tilanteessa viidennen minuutin kohdalla valmentaja Jouni huikkasi rauhalliseen sävyyn: ”hivenen kaasua veljet”. Markus Koskimäki (2+2) pyörähti vastustajan B-pisteellä 360 astetta ja syötti lättysyötön vasemmalle takatolpalle. Juuso Lari (4+2) otti pallon taitavasti lavan päälle. Kiersi maalin vastapäivään pallo edelleen lavan päällä ja veivasi lähtökulmalta pelin kavennuksen 1-2.

Kymmenennellä minuutilla Juuso iski Markukselle silmää keskialoituksessa: ”ota sinä tämä”. Ja näin osat vaihtuivat. Syöttö suoraan aloituksesta keskiympyrästä keskiviivaa pitkin oikeaan laitaan. Markus ampui lämärin vasempaan yläkulmaan. Pojat tekivät tämän vielä kerran kunnes Jouni huikkasi rauhalliseen sävyyn vaihtopenkiltä: ”muillekin välillä veljet”. Vatsa hieman piukeana aamun sämpylöistä Jani Vilenius (0+2) päätti syöttää lättisyötön Lätin Markukselle (3+0) juoksemisen sijaan. Lätti hassutteli hieman laittamalla pallon maalivahdin längiskäisistä sisään. Tämäkin kaksikko toisti samaisen kuvion toistamiseen. Johtotilanteessa 10-5 Jouni huikkasi hempeästi ”höllennetään hieman”. Näin Pälkäneen Lukon annettiin tehdä vielä yksi maali. Ennen iltapäivää ei ole mukava murskata ketään.

Toiseen peliin vastustajaksi tepasteli ennakkoon jonkinlaiseksi haasteeksi ajateltu Punakone. Tässä vaiheessa yleisömäärä oli lähes tuplaantunut 14sta 22een. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli kutkuttava 1-1. Jounia alkoi penkin takana hieman hermostuttaa. Joukkueen päivän ensimmäinen hikipisara tipahti valmentajan otsalta rinnuksille. Maalivahti Jussipekka Luukkonen nousi pystyyn, käveli rauhallisesti tuomarin luokse ja kysyi kohteliaasti pilliä lainaksi. JP puhalsi pilliin. ”Positiivisuusrinki!”. Tuomari tulkitsi tilanteen aikalisäksi. Joukkuelaiset muodostivat kehän Jounin ympärille. ”Reilusti ikää”, ”monta kiloa rakkautta”, ”mukavin Neljän ruusun fani ketä tunnen”, ”joukkueen koossa pitävä voima”.

Toinen erä. Helpottunut Jouni hihkaisi ”kaasua kaasua!” Markus Koskimäki (4+2) ja Juuso Lari (2+3) aloittivat jälleen veljellisen hassuttelun. Syöttö, syöttö, syöttö, syöttö, syöttö – yhteensä 15 syöttöä näiden kahden veijarin välillä kunnes pallo oli maalissa. 2-1. Neljän ensimmäisen minuutin aikana KrP II teki kolme maalia.

Kolmas erä. Tilanne 5-1. Päivän kahdeskymmenes aloitusvoitto putkeen. Lätin(1+2) aloituksesta pallo viipelsi puolustaja Juholle (1+0). Juho nosti katseensa. Tuijotti vastustajan maalivahtia suoraan silmiin. Katsettaan kertaakaan irroittamatta, Juho kierteli pallo sujuvasti lavassa soljuen omasta puolustuspäästä metrin päähän Punakoneen maalia. Yht´äkkiseltään Juho katsoi oikealle yläviistoon ulos hallin ikkunasta. Maalivahti teki vaistomaisesti samoin. ”Ähäkutti” letkautti Juho ja sivalsi pallon vasempaan yläkulmaan.

Puolen tunnin kohdalla joukkue päätti toivottaa uuden pelaajan Micke Vuoriston (1+0) tervetulleeksi. Koko penkki ja kaikki kentällä olevat pelaajat alkoivat taputtaa rytmikkäästi ”Micke!” ”Micke!” ”Micke!”. Vuoristo otti pallon, laittoi vastustajan putkista läpi syötti vielä itselleen laidan kautta ja kiiiiiieeersi isolla kaarella kiertovedon pömpeliin. Pallo muistoksi ja hymyillen penkille istumaan.

Jussipekka torjui maalilla ansiokkaasti. Mainittakoon yksi torjunta, jonka hän torjui pikkurillillään oikeasta yläkulmasta. ”Pinky winky” hän tokaisi kenenkään ymmärtämättä. Mahdollisesti hän tarkoitti tällä parvekkeella kasvavaa kutsumanimeltään samannimistä syyshortensiaansa. Sellainen on. Googlatkaa vaikka.

Kylläpä oli hyvänmielen päivä! Ainoat huolestuneet ilmeet tuli tunteja pelien jälkeen, kun tiimi huomasi olevansa lohkon kärjessä. Paras lienee ottaa mukaan Mäntästä poissaolleet pelaajat. Muuten se on helppo nousu kolmoseen.

En muuten itse ollut paikalla. Näin kuitenkin luulen kaiken menneen.