28.03.2014

Zheng He oli mahtava kiinalainen purjehtija, löytöretkeilijä ja eunukki 1400-luvun alkupuolella. Hän komensi 300 aluksen laivastoa alaisenaan 30 000 miestä. Osa hänen laivoistaan oli 122 metriä pitkiä ja 50 metriä leveitä.Vertauksena lähes sata vuotta myöhemmin purjehtineen Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisellä Amerikan retkellä oli mukana kolme laivaa ja 86 miestä. Näistä suurin laiva Santa María oli 24 metriä pitkä ja 8 metriä leveä. Zheng Hen jälkeen ei maapallolla yhtä suurta laivastoa nähty ennen ensimmäistä maailmansotaa. Suuri Zheng He purjehti ennakkoluulottomasti kohti tuntematonta tutkien Intian valtameren aallon pieksemiä rantoja. Hänellä olivat kaikki eväät maailman valloittamiseen. Tämä jäi kuitenkin haaveeksi, kun Kiina päätti kieltää tutkimusmatkat niiden suurten kustannusten vuoksi. Kiina alkoi keskittyä maan sisäisiin asioihin ja pohjoisen mongolien hyökkäyksiin.

Mitä olisi tapahtunut, jos Zheng He olisi ”löytänyt” Amerikan ennen Kolumbusta? Olisiki Amerikka kiinalaistunut? Olisiko Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti ollut Liu Lau Lee? Puhuisivatko Jaakko Vallin ( C ) lapset kiinaa eivätkä ruotsia? Olisivatko Antinmaan veljekset syömäpuikon muotoisia eivätkä Schwarzeneggermäisiä lihaskönsikkäitä? Olisiko Juho Lehtosen sukunimi Liu htonen?

Välillä asiat ovat pienestä kiinni. Niimpä Nokian KrP II:n mahdollisuudet kolmosdivarin nousukarsintoihin ovat ohuet. Tasapeli 5-5 WFT:tä vastaan ja tappio YPA:lle 3-5 tarkoittavat sitä, että Nokian KrP ei välttämättä kulje kohti suuria tekoja, aivan kuten Zheng He:n suuret unelmat jäivät haaveeksi. Mikäli WFT-pelin tuomarina olisi ollut joku muu kuin kiukkupussi olisi tilanne ehkä eri. Jos Kiinan keisarina olisi ollut joku muu kuin kiukkupussin sukulainen Yongle, olisi Zheng He mahdollisesti noussut löytöretkeilijöiden liigaan sen kiistattomimpana kuninkaana.

Voimme tosin syyttää ihan itseämme. Viisi jäähyä WFT-pelissä oli liikaa. Kolme vastustajan maalia syntyi ylivoimalla. KrP:n olisi pitänyt voittaa peli 7:llä miehellä pelannutta WFT:tä vastaan. Lempäälän Lätti Markus Lätti teki kaikkensa päästäkseen otsikoihin tuona lauantaipäivänä. Molemmissa peleissä kaksi maalia ja kaksi jäähyä sekä yksi epäonnistunut rangaistuslaukaus. Suhteellisen suloinen toimitsijatyttö tokaisi vierelläni jäähyllä istuessani YPA-pelissä, että ”taasko tuo numero 33 teki jotain?”. Peli eteni äärimmäisen tasaisena ja sellaisena se jatkui loppuun asti.

Hämmentäviä jannuja sisältävä YPA voitti KrP:n 5-3. Tässä pelissä KrP II otti kuusi jäähyä. Markus Lätti (2+0) aloitti KrP:n maalinteon KrP:n maalinteon armeijaurallaan verrattain korkea-arvoiseen asemaan nousseen Olli ”Poliisin poika” Pusan (0+1) komean nousun päätteeksi. Olli ei puolustuksessa kumartele. Salilla yli viiden kilon painoilla nostoja tekevä järkäle tulee iholle. Hän tulee kiusallisen lähelle. Hän hikoilee tuntumassasi. Kun Olli juoksee, vastustajat lakoavat. Kun Olli astuu askeleen, vastustaja astuu kolmekymmentäneljä askelta. Ollille törmääminen on hipaisu. Vastustajalle se on alkuräjähdys. WFT nousi kolmannessa erässä ohi. Pelissä Lätti jatkoi pyrkimistä kuuluisuuteen. Kaksi jäähyä ja vastustajaa hämmentänyt taitava ohjaus metrin korkeudella leijailleeseen palloon. Hän vakuutti maalin olleen rehellinen. Lopulta KrP:n energia ei riittänyt YPA:n kellistämiseen.

Emil taisteli urheasti kipeillä koivillaan molemmat pelit maalissa eikä meikäläisen tarvinnut onneksi (?) hypätä maalinsuulle. Eipäs muuta kuin lähdetään naatiskelemaan huomenna lauantaina viimeisestä sarjapelistä ja maksetaan kalavelat kikkakonkkaronkka Classic II:lle.

– Late