13.10.2024

Nokian KrP:n miesten F-liigajoukkue jatkaa kauttaan perjantaisen Jymy-voiton jälkeen heti huomenna, maanantaina 14.10.2024, kun vieraaksi saapuu runkosarjan kolmospaikalla tällä hetkellä oleva Turun Palloseura. Turkulaisten saldona seitsemästä pelistä on viisi voittoa ja kaksi tappiota, jotka oikeuttavat pistelukemaan 15. Näätälauma on pysynyt koko kauden sarjataulukon kärkipaikalla ilman tappioita, ja pisteitä tähän mennessä on kertynyt 20, ainoan pistemenetyksen ollessa jatkoajalle venyneestä ottelusta Indiansia vastaan.

TPS:n kesä siirtomarkkinoilla oli lievästi miinusmerkkinen. Joukkueen viimekauden suurimmat tähdet Peteris Trekse (Classic) ja Jere Niemelä (Indians) vaihtoivat maisemaa, ja kokeneemmista pelaajista Heikki Hirvisuo, Janne Hoikkanen ja Aleksi Ahokas ripustivat pelitossut pääsarjatason osalta naulakkoon. Kirpaisevat menetykset eivät jääneet täysin paikkaamatta, mutta etenkin kokemuksen suhteen kesä oli miinusmerkkinen. Uusina pelaajina TPS:n paitaan siirtyivät OLS:sta viimekaudella läpimurron liigatasolle tehnyt taitava ja monipuolinen Joona Karjula, sekä oikealta laukova maalipotentiaalia omaava Jesper Hakola, LASB:n kärkipelaajiin muutaman kauden aikana liigassa kuulunut, Oilersissakin käynyt TPS-kasvatti Jasper Juuti, sekä leveyttä ja liigakokemusta kokoonpanoon tuova Jaakko Rannanjärvi FBC Turusta. Siirtojen myötä TPS:n kokoonpanon terävin kärki selkeästi myös kaventui, mutta leveyden suhteen joukkueesta löytyy edelleen laatua. Toissakauden mestarivalmentaja Santeri Raatarila palasi myös täksi kaudeksi takaisin päävalmentajan pallille Perttu Kytöhongan siirryttyä takaisin taustalle TPS-Organisaatiossa. Tärkeinä palasina TPS-joukkueessa edellä mainittujen uusien lisäksi ovat ehdottomasti maajoukkuekonkari Lauri Stenfors, sekä maajoukkueen mukana myös ollut Olli Laine. Seuraamisen arvoisina pelaajina joukkueesta voidaan nostaa myös Tuomas Ojala, jolla on potentiaalia enempäänkin kuin alkukauden kuuteen pisteeseen, Pyry Kauppinen joka on TPS:ssä ollut hyvä tasainen pisteidentekijä, sekä Alex Eklund joka on vakiintunut hyväksi liigapelaajaksi viimeistään siirryttyään ErVi:stä Turkuun.

Alkukaudella Turkulaisten esitykset ovat olleet lukemien suhteen tasaisia, joskin vastustajat ovat vaihdelleet ennusteiden pohjalta molemmistä päistä sarjataulukkoa. Isommalla maalierolla TPS on voittanut paikallisvastustaja FBC:n sekä LASB:n, ja korkeintaan kahden maalin erolla on päättynyt ottelut Jymyä, Oilersia, ErViä ja Happeeta vastaan, joista Oilers Turkulaisia vastaan käänsi ottelun voitoksi. Suurinumeroisimman tappion TPS on kärsinyt SPV:lle lukemin 1-4, joten tuossakaan ottelussa ei mitään järeitä maalijuhlia nähty. Seitsemään otteluun TPS on päästänyt omiinsa vain 20 maalia, joka on karvan alle kolme maalia per ottelu, joten oma pää raitapaidoilla on tuttuun tapaan ollut kunnossa, etenkin kun maalia vartioi yksi liigan kovimmista maalivahtikaksikoista, josta Oskari Fälden on ehdottomasti aivan kärkitorjujia liigassa, Olli Kuisman kompatessa myös erinomaisena maalivahtina kakkosvahdin roolissa. Tulosvastuun osalta tutut herrat ovat ottaneet tulosvastuusta, kun Waltteri Vesterisellä on kasassa 11 tehopistettä, ja viimekaudella roppakaupalla iskenyt Lauri Eloluoto on kerännyt 10 pistettä. Yhteensä TPS on tehnyt 31 maalia alkukauden aikana, joka taasen on suht matala määrä keskiarvollisesti, kun maaleja on syntynyt hieman yli kolme per ottelu keskimäärin. Turkulaiset eivät siis ainakaan tähän mennessä ole maalijuhlia järjestäneet myöskään hyökkäyspäässä.

Näädät puolestaan ovat olleet erinomaisessa iskussa alkukauden, voittaen kaikki ottelunsa, ainoan pistemenetyksen olleen Indiansia vastaan jatkoaikavoitossa. KrP on iskenyt seitsemään otteluun 59 maalia ollen runkosarjassa eniten tällä hetkellä maaleja tehnyt, joka on noin 8,5 maalia per ottelu, omiin mennessä noin 5 maalia per ottelu. Näädät ovat myös alkukauden aikana kohdanneet ”päävastustajansa” kertaalleen, kun se on ottanut voitot Classicista, Oilersista ja Indiansista. Tämän lisäksi päänahat on otettuna OLS:lta kahteen kertaan, Jymyltä, sekä SPV:ltä. Joukkueen tehokkaimpana pelaajana kuusi ottelua pelanneena on Luukas Hyvärinen tehoin 6+8, Mikko Laakson ollessa tehokkain maalintekijä 11+1 tehoin niin-ikää kuudessa ottelussa. Alkukaudesta Näädillä on ollut muutamia poissaoloja yksittäisissä otteluissa, mutta kokonaisuutena joukkue on päässyt pelaamaan melko ehjällä kokoonpanolla koko kauden.

Maanantain ottelu lienee tuttua KrP-TPS tavaraa, joka kulminoituu varmasti siihen, kuinka TPS:n tiivis puolustus onnistuu varjelemaan omaa maaliaan KrP:n huippuiskussa olevaa hyökkäystä vastaan, sekä löytääkö TPS tarvittavan määrän tehoja KrP:n niin ikää hyvässä iskussa ollutta puolustusta vastaan. Näätien näkökulmasta korostuu myös kärsivällisyys pallollisessa pelissä, koska kuten todettua, TPS:n maaliin ei ole helppo päästä kaapimaan maaleja ja alkukauden otannalla vastassa on kurinalaisin puolustus. Erikoistilanteiden vaikutusta ei myöskän voi olla korostamatta, KrP:llä ollessa liigan toiseksi paras ylivoima prosentilla 66,7 % TPS-alivoiman ollessa 63,6 prosenttista. Toisin päin vertaillessa KrP alivoima on tähän asti ollut liigan toisiksi parasta prosenttilukemalla 78,6, kun Turkulaisten ylivoima taasen ei ainakaan vielä ole asettunut uomiinsa toimien ainoastaan 28,6 % tehokkuudella. Maanantaina tullaan todennäköisesti näkemään tiukka ja suht vähämaalinen ottelu, jossa etenkin kaksinkamppailupelaaminen nousee tikunnokkaan seurattavaksi. KrP:n tulee myös olla ottelun alusta saakka hereillä, jonka kanssa on hiukan ollut tekemistä tälläkin kaudella, sillä TPS kykenee puolustamaan laadukkaasti pallolla päästessään johtoasemaan, joten Näätien oman pelin helpottamiseksi hyvän alun saaminen on myös asia johon joukkueen olisi syytä kiinnittää huomiota.

Seuraa heitä:

Olli Laine, puolustaja, TPS:

Härkämäinen puolustaja, joka kykenee laadukkaaseen kahden suunnan peliin. Ei ole kaikista silkkikätisin pakki, mutta hyvän fysiikkansa ansiosta ikävä vastustaja kulmatilanteissa. Tukee hyökkäyksiä oikea-aikaisesti hyödyntäen hyvää laukaustaan, joka myös tuo ylivoimalle vetouhkaa. Parhaimmalla kaudellaan 30 pistettä runkosarjaan iskenyt Laine ei ole vielä tämän kauden maalihanoja avannut, mutta se lienee vain ajan kysymys.

Vili Liponen, puolustaja, KrP

Oli käytännössä kaudet 21-23 pois kokonaan, keväällä 2022 pelaten playoffeissa ennen uutta loukkaantumista. Tunnettu aiemmin jo laadukkaana kahden suunnan pelaajana, mutta on parantunut paluunsa jälkeen kuin viini etenkin tehokkuuden suhteen. KrP:n ykköskentässä tasapainottava pelaaja, joka tekee erinomaisesti ajoitettuja liikkeitä molempiin suuntiin antaen kentällisensä neljälle hyökkäysvoittoiselle pelaajalle tilaa hyökätä, mutta tukee myös erinomaisesti hyökkäyksiä josta osoituksena on edeltävään peliin isketyt 1+2 tehopisteet, alkukauden saldon näyttäessä pistelukemaa 3+5. Tällä hetkellä muodostaa Nico Jonaesonin kanssa etenkin pallollisessa pelissä liigan parhaan pakkiparin joka kentällisessään toimivan paikattoman pelin myötä on myös toisinaan hyökkäyksen kärkenä viimeistelemässä hyökkäyksiä maaliksi kuten Jymy-ottelussakin. Ei ota turhia riskejä, lukee hyvin peliä, ja sijoittumisellaan on usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hyökkäysten suhteen operoi ”tutkan alla”, ja usein löytyy ns. ”merkkaamattomana pelaajana” joko viimeistelemässä maalia tai tarjoten ykkösluokan maalipaikan ketjukaverilleen.

Nokian KrP – TPS ottelu pelataan 14.10.2024 Nokian AGCO Power – Arenalla alkaen klo 18.30. Ovet avataan klo 17.30, ja ennen ottelua Jopen Pre-Corner otteluennakoinnin merkeissä. Ottelu on Veikkauksen kaksi yhden hinnalla ottelu, joten veikkauskortilla kaveri mukaan otteluun yhden lipun yhteishintaan!